Oefengroep Diabetes Mellitus
Wat is het?
Diabetes Mellitus (type II) kenmerkt zich door een verstoorde bloedsuiker stofwisseling. Dit leidt tot verhoogde bloedsuikerwaardes in het bloed. Opslag van suikers vindt vooral plaats in spieren van het bewegingsapparaat, zodat ze direct kunnen worden gebruikt bij bewegen. Wanneer deze spieren onvoldoende worden gebruikt kan suiker uit voedsel niet worden gebruikt voor het bewegen maar wordt het opgeslagen in de buikholte als vetweefsel. U krijgt overgewicht en er ontstaat een vicieuze cirkel, want overgewicht houdt de Diabetes in stand.
Regelmatig bewegen is dus belangrijk juist voor mensen met Diabetes Mellitus. Bewegen en dan ook met name spierkrachttraining helpt om de werking van de insuline te vergroten en de verbranding van de opgeslagen suiker in uw spieren te gebruiken. Daarnaast helpt het om samen met een gezond eetpatroon een gezond gewicht te bereiken of het bereikte gewichtsverlies te handhaven. Ook verlaagt bewegen het risico op hart -en vaatziekten.
Wij adviseren om dagelijks minstens een half uur matig intensief te bewegen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Neem wat vaker de trap, ga fietsen of lopen in plaats van met de auto. Bewegen is goed voor:
- De afvoer van glucose (suiker) in het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt
- Het verbranden van vetten zodat u gewicht verliest of op gewicht blijft
- Het versterken van spieren en botten
- Het energielevel: u voelt zich fitter en minder moe
- Stressreductie
- Bloeddruk, hart en bloedvaten
Regelmatig bewegen is dus een prima middel om af te vallen of om uw bereikte gewichtsverlies te handhaven. Hierdoor kunnen risicofactoren voor hart- en vaatziekten in gunstige zin veranderen. Voor mensen met Diabetes is bewegen van grote meerwaarde.
Waarom?
Bewegen voor mensen met diabetes heeft extra voordelen zoals de verbetering van de insulinewerking waardoor medicijngebruik kan afnemen.
Inhoud van de training
Het trainingsprogramma is dusdanig samengesteld dat het gezondheidsrisico’s bij mensen met Diabetes kan verminderen.
Duur van de training
De training wordt wekelijks aangeboden en is voor onbepaalde tijd te volgen. De intensiviteit wordt aangepast aan uw situatie.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de oefengroep Diabetes Mellitus wanneer u een verwijzing fysiotherapie heeft van uw huisarts of specialist. Wij vragen u een inschrijfformulier en intakevragenlijst in te vullen. Wanneer wij deze van u volledig ingevuld hebben ontvangen zullen wij een intake met u inplannen.
Fysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie over de oefengroep Diabetes Mellitus kunt u contact opnemen met onze assistente: 072 520 40 70
Meer informatie
Voor meer informatie over de oefengroep Diabetes Mellitus kunt u contact opnemen met onze assistente: 072 520 40 70
Wie zijn de specialisten binnen Fysiotherapie Elisabeth?
Binnen Fysiotherapie Elisabeth kunt u terecht bij: