Parkinson

Compensatie door gezonde hersendelen, verlicht klachten bij Parkinson

Uit recent onderzoek van het Radboud UMC is gebleken dat bij de ziekte van Parkinson de hersenschors taken kan overnemen van een dieper deel van de hersenen dat beschadigd is.
Het was al bekend dat bij de ziekte van Parkinson de cellen in de hersenen die dopamine aanmaken langzaam verdwijnen. Maar er is slechts een beperkt verband gevonden tussen het verlies van die cellen, en de mate van klachten bij Parkinson. Ook als alle cellen al kapot zijn, ervaart de ene persoon milde klachten, terwijl een ander veel meer symptomen heeft.

Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat het buitenste deel van de grote hersenen, de hersenschors, nog lang kan compenseren voor het verlies van de cellen die dopamine maken. Zo worden de klachten als het ware uitgesteld. Hoe actiever de hersenschors taken overneemt, hoe milder de traagheid en hoe beter het nadenken gaat.
Deze ontdekking biedt nieuwe aanknopingspunten voor behandeling en leefstijl. Uit eerder onderzoek bleek al dat drie keer per week sporten helpt tegen klachten, en dat dit ook krimp van de hersenschors tegengaat. Dankzij de huidige studie weten we waarom die hersenschors zo belangrijk is.