Manueeltherapie
Wat is het?
Manueeltherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij door het toepassen van allerlei handgrepen en oefeningen wordt geprobeerd gestoorde gewrichtsfuncties te herstellen en pijn te verminderen. De manueeltherapeut heeft na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut een opleiding afgerond van 3 tot 4 jaar, om extra specialistische kennis op te doen en meer behandel- en onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen van de wervelkolom en overige gewrichten.
De manueeltherapeut doet eerst een zorgvuldig lichamelijk onderzoek alvorens hij /zij over gaat tot een lichamelijke behandeling. De manueeltherapeut kan er na het onderzoek dus ook juist voor kiezen om niet te behandelen maar u juist zelf te laten oefenen. Dit wordt een hands-off behandeling genoemd. Vaak werkt de manueeltherapeut nauw samen met andere collega fysiotherapeuten.
Wat houdt de behandeling in?
Tijdens manuele therapie kan de manueeltherapeut er samen met u voor kiezen om de wervelkolom of andere gewrichten met verschillende handgrepen en/of oefeningen helpen los te maken om de bewegingsfunctie te verbeteren. De effecten van de therapie zijn vaak direct te voelen. De houding en de functie van gewrichten verbeteren en het bewegen gaat gemakkelijker. Daarna bent u zelf aan zet door de opgegeven oefeningen te doen, om de verkregen beweeglijkheid te kunnen blijven inzetten in uw dagelijks leven.
Manueeltherapie wordt onder andere toegepast bij mensen met:
- Hoofd- en nekpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug)
- Nekpijn (al dan niet uitstralend in de arm)
- Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- Heupklachten
- Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been)
- Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
- Kaakklachten (soms in combinatie met nekklachten)
- Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten)
- Pijn en stijfheid in de schouder (Frozen shoulder)
- Tenniselleboog
Voor wie is manuele therapie?
Manueeltherapie is geschikt voor iedereen die klachten heeft waardoor het bewegen van één of meerdere gewrichten minder goed lukt. Ook wordt de manueeltherapeut vaak ingezet om een specifieker lichamelijk onderzoek uit te voeren naar de beweeglijkheid van uw gewrichten en spieren.
Vergoeding
Een behandeling kan zowel met als zonder gerichte verwijzing van een arts of specialist plaatsvinden. Manuele therapie wordt vaak vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Indien u hier meer informatie over wenst, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Meer informatie
Vragen over manueel therapie neem contact op met onze assistente: 072 520 40 70.
Wie zijn de specialisten binnen Fysiotherapie Elisabeth?
Binnen Fysiotherapie Elisabeth kunt u terecht bij: