Bel ons:

072-520 40 70

E-mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stijging kaakklachten tijdens coronacrisis

bericht van 12 februari 2021

In de huidige coronaperiode heeft iedereen tegenwoordig te maken met het dragen van een mondkapje. Specialisten zien een toename van kaakklachten gedurende de coronacrisis.

In de Belgische krant ‘Het Nieuwsblad’ zegt een kaakspecialist dat de klachten vooral te wijten zijn aan een verkeerd gebruik van mondkapjes en stress. "Gebruik een passend mondmasker dat niet afzakt, want als mondmaskers afzakken proberen we dat vaak te corrigeren met de kaak, en die is die beweging niet gewend."  

Kaakklachten ontstaan veelal door overbelasting van kauwspieren of het kaakgewricht. Deze overbelasting kan leiden tot kaakgewrichtspijn, pijn of vermoeidheid  van de kauwspieren en kan zich ook uiten in oor-, hoofd- of nekpijn.

Afwijkend mondgedrag, bepaalde mondgewoonten als klemmen, knarsen, nagelbijten, kunnen reden van deze overbelasting van het kauwstelsel zijn maar ook bijvoorbeeld veel bijbewegingen van de onderkaak maken om het mondkapje op de juiste positie te houden. Daarbij is stress een belangrijke factor die vaak meespeelt in het verergeren van de klachten. Voor velen brengt deze coronacrisis stressklachten met zich mee. Tijdens periodes van stress kan het afwijkende mondgedrag toenemen.

Bij Fysiotherapie Elisabeth werken drie orofaciaal fysiotherapeuten; specialisten op het gebied van hoofd-, hals- en kaakklachten. Ervaart u klachten rondom het kauwstelsel of heeft u vragen, neem gerust contact met ons op!

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/26/stijging-van-het-aantal-kaakklachten-problemen-met-kaken-veroo/