Bel ons:

072-520 40 70

E-mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Artrose

Wat is artrose? Artrose is een aandoening van een of meerdere gewrichten, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner wordt.

Aan de gewrichtsranden kunnen benige zwellingen (osteofyten) ontstaan. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd aan het achteruitgaan, voordat er klachten optreden. Bij artrose zijn er vaak afwijkingen op de röntgenfoto te zien, maar deze houden slechts in geringe mate verband met klachten als pijn, stijfheid en verminderde gewrichtsbeweeglijkheid. Zo ziet men soms duidelijke afwijkingen op de röntgenfoto passend bij artrose, zonder pijnklachten of bewegingsbeperkingen. De klachten kenmerken zich door pijn en stijfheid. Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid in de gewrichten, verminderde spierkracht, instabiliteit van de gewrichten en crepitaties (kraken). Het gevolg van deze klachten en verschijnselen kan zijn dat er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als bijvoorbeeld lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan en schoenen aantrekken. De klachten van artrose leiden bij veel mensen tot minder algehele lichaamsbeweging, waardoor de spierkracht en de conditie afnemen.

Waarom oefentherapie bij artrose van de heup en of knie Uit recent wetenschappelijk onderzoek gericht op knieartrose (stabilo-onderzoek) is gebleken dat oefentherapie een belangrijke behandeling is bij knie artrose. Uit het onderzoek bleek dat bij het doen van de juiste oefeningen mensen 30-40% minder klachten hadden, ook op langere termijn. Het versterken van de bovenbeenspieren is hierbij het belangrijkste. Indien de bovenbeenspieren goed zijn versterkt kan specifieke stabiliteitstraining een goede aanvulling zijn. Ook bij vergevorderde schade werkt oefentherapie.

Inhoud van de training Er wordt gestart met een individuele intake waarin de persoonlijke doelen en de mate van klachten met behulp van een aantal tests worden bepaald. Daarna starten we met oefentherapie; hierbij maken we gebruik van de trainingsprogramma die in het stabilo-onderzoek gebruikt is. Naast het uitvoeren van oefeningen bij ons in de oefenzaal wordt u ook geacht huiswerkoefeningen te doen. Naast de oefeningen die u leert, begeleidt de fysiotherapeut u bij het ontdekken van wat uw lichaam aankan en het leren omgaan met de klachten en beperkingen. U krijgt adviezen gericht op het dagelijks leven. U leert uw houding en bewegingen verder te verbeteren zodat u er in uw dagelijks leven profijt van heeft en actiever kunt zijn.

Duur van de training De trainingsperiode is twaalf weken. Er wordt twee keer per week getraind onder begeleiding van een fysiotherapeut bij ons in de oefenzaal, indien mogelijk in groepsverband. Daarnaast doet u thuis oefeningen.

Aanmelding Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Goldman of Josine Veldman.